Łakocie i witaminy Odpoczynek

Brownie, ciasto czekoladowo- czekoladowe

Maj 25, 2015

Smakowite ciasto w stylu brownie. Jeśli spodziewasz się gości, to bardzo łatwo i szybko je przygotujesz.

Ciasto wyszło bardzo wilgotne, dla kobiety w ciąży mającej smaczki na ciasto czekoladowe- idealne 🙂

P1080570

 

Składniki na ciasto:

200g gorzkiej czekolady o zawartości min. 60% cacao

1/2 szklanki brązowego cukru

200g masła

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wody

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 szklanki cukru białego

3 łyżki kakao

3  średnie jajka

75ml jogurtu/śmietany 12%/ maślanki (kto co woli- ja dodałam jogurt

4 duże łyżki dżemu

P1080549

Składniki na polewę:

3 łyżki mleka

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić (zrobić tzw. kąpiel).

P1080555P1080553P1080558

 

 

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać oba cukry i dokładnie wymieszać z mąką.

P1080557

Jajka rozmącić z jogurtem i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem, wymieszać dokładnie.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie o śr. 21 cm) natłuścić masłem i lekko wysypać bułką tartą . Wlać ciasto i piec je 70-90 minut w temperaturze 140°C (patyczek po wbiciu w ciasto nie powinien być oblepiony mokrym, lejącym ciastem, ale jak najbardziej mogą być na nim przyklejone wilgotne okruszki ciasta. (Ja piekłam nawet 95 min aż z góry lekko popękało)

P1080567

Przygotowanie polewy:

Mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. (Tutaj też zrobiłam tzw. kąpiel)  Wymieszać wszystko na gładką masę. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.

P1080568P1080569

 

Omnomnom… Smacznego!

I proszę nie liczyć kalorii :p

Inspiracją był przepis ze strony slodkiefantazje.pl

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close