Łakocie i witaminy

Ciasto z rabarbarem i chmurką

Maj 13, 2016

Rabarbar i dynia- to dwa warzywa, do których z niechęcią sięgam czasów przedszkolnych, gdy to siostry zakonne gotowały z nich kompot.

Dziś nie wyobrażam sobie kuchni bez tych dwóch zdrowych smakołyków. Sezon na rabarbar w pełni, więc i u mnie na stole rozgościło się ciasto z rabarbarem pod chmurką. Rabarbar to dla mnie znak, ze wiosna na dobre rozgościła się na naszych stołach, a z nią świeże i pyszne warzywa i owoce. Dziś podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem na ciasto z rabarbarem pod chmurką z popularnego bloga, który odwiedzam kilka razy w tygodniu by przygotować obiad lub deser, a jest nim kwestia smaku. Przepis jak zwykle zmodyfikowałam po swojemu, ale część została zachowana. Spróbujecie?

 

Potrzebne składniki:

Kruchy spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam dużo więcej- na oko ;))
  • 0,5 słoiczka (200 g) dżemu malinowego z lidla
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Kruchy spód: Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  • Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach u mnie ok. 25 x 21 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut.
  • Rabarbar: Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie wymieszać z dżemem.
  • Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
  • Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

SMACZNEGO!!!

DAJCIE ZNAĆ W JAKIEJ FORMIE LUBICIE RABARBAR. CIASTKO, KONFITURA, A MOŻE JESZCZE COŚ INNEGO?

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close