Łakocie i witaminy

Cieplutkie cinnamon rolls na zimowe wieczory

Styczeń 5, 2015

Pewnie nie jeden/ jedna z Was zna cieplutkie bułeczki drożdżowo – cynamonowe firmy cinnabon, które można zakupić w galerii silesia city center.

P1080278 (1280x721)

Niedawno miałam okazję zasmakować tych bułeczek i po pierwszym kęsie się zakochałam. Postanowiłam odszukać w internecie podobnego przepisu i udało mi się wyczarować smaczny i ciepły niedzielny deser.

P1080260 (1280x939)Będą Ci potrzebne:

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 30 gr świeżych drożdży lub paczuszka (7g) drożdży instant
  • 70 gr roztopionego masła

Nadzienie:

  • 5 łyżek cynamonu
  • 75g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

+ do nadzienia można dodać 1/2 szklanki ulubionych posiekanych orzechów ( u nas włoskie), owoców lub tego na co akurat przyjdzie nam ochota 😉

Polewa serowa:

  • 1 serek a’la PHILADELPHIA lub mascarpone (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki esencji waniliowej lub cukru waniliowego

 

Bierzemy się do roboty:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.). Następnie w dużej misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. Jeżeli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu, tylko od razu dodać je do suchych składników, a następnie postępować tak jak w przypadku drożdży świeżych. Zagniatać przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

W międzyczasie przygotować farsz:  rozetrzeć miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

Następnie wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. (Ja nie rozwałkowałam na kwadrat tylko na owal i roladka wyszła nierówna.) Ciasto posmarować dokładnie i równomiernie masą – farszem cynamonowym. Zwinąć w roladę i pokroić na grube (ok. 2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!

 

P1080265 (1280x721)Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować cieniutko mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.

Gdy cinnamon rolls się pieką przygotować polewę serową. W rondelku roztopić serek philadelphia, dodać cukier puder oraz olejek waniliowy.

P1080273 (1280x721)

Gorące cinnamon rolls polać pyszną serową polewą- najsmaczniejsze na ciepło !

P1080271 (1280x721)SMACZNEGO!

PS. Dajcie znać, czy Wam wyszły 🙂

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close