Łakocie i witaminy

Cukinia faszerowana kaszą pęczak zapiekana w piekarniku

Sierpień 6, 2015
kasza pęczak, przepis, zapiekana cukinia

Szybki obiad to ostatnio moja specjalność. Aktualnie sezon na cukinie inspiruje do tworzenia nowych obiadów, a nikogo nie trzeba przekonywać, że cukinia jest zdrowa. Zwłaszcza, gdy nafaszerujemy ją kaszą pęczak.

kasza pęczak, przepis, zapiekana cukinia

Porcja dla 2 osób

Potrzebne składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 zwykły pomidor
  • świeży szczypiorek
  • oliwa extra vergine, sól, pieprz
  • opcjonalnie potarty żółty ser

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu. Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na głęboką patelnię (najlepiej wok) wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
  • Do kaszy dodajemy 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do farszu wmieszać szczypiorek. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch posypać serem i położyć półplasterki pomidora zapiekać przez ok. 15 minut.

Ja podałam cukinie z grillowanym filetem z kurczaka. Kurczaka doprawiłam domową wegetą i grillowałam na patelni grillowej.

A Wy znacie jakieś przepisy z faszerowaną cukinią? Co polecicie? Wklejajcie linki w komentarzach 🙂

 

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close