Łakocie i witaminy

Najłatwiejsze i najszybsze ciasto wegańskie z bananów i marchewki

Lipiec 25, 2017

Odkąd dowiedziałam się, że Julek ma alergię na jajka nasza dieta musiała nieco ulec zmianie. Zmiana ta dotyczyła przede wszystkim deserów i ciast. O ile do obiadu czy śniadania można zrezygnować z jajek o tyle już w deserach i ciastach sobie tego nie wyobrażałam. Dziś desery wegańskie to dla mnie pestka, bo są tak banalnie proste i szybkie ze względu na brak ubijania jajek, że czas można przeznaczyć na picie ciepłej kawy. Biszkopt bez jajek niemożliwy? A jednak znalazłam i taki przepis w internecie. Ale dziś nie o biszkopcie, a o najłatwiejszym i najszybszym cieście wegańskim z bananów i marchewki. Ciasto ma się ochotę zjeść zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego.

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Banany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z olejem i ksylitolem (cukrem) (mikstura powinna mieć konsystencję majonezu). Musisz to naprawdę długo robić 😉

Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

Po wymieszaniu połącz z tartą marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej np. bułką tartą).

Piecz przez 50/60 minut w temp. 180 stopni.

Ostudzone ciasto można polać polewą z czekolady, lub z cukru pudru i cytryny. My jednak zrezygnowaliśmy z dodatkowych kalorii.

PS. Jakby ktoś miał przepisy na zdrowe i wegańskie tudzież bez jajeczne ciasta to ja jestem bardzo chętna. Prześlijcie proszę! No i koniecznie dajcie znać, czy Wam ciasto z mojego przepisu wyszło i co najważniejsze, czy smakowało. Stay tuned!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, to możesz mi zrobić dobrze jedną z poniższych opcji 🙂

  • zaobserwuj lub udostępnij mój fanpage
  • zostaw komentarz
  • dołączysz do nas na Instagramie 🙂

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close