Łakocie i witaminy

Tiramisu najlepszy włoski deser na upały.

Sierpień 8, 2015
Tiramisu, włoski deser, deser na upał

W takie upały trzeba się schładzać, nie tylko zimną wodą, ale też lodami. Alternatywą dla lodów może być schłodzone tiramisu. Zawsze myślałam, że to trudny deser a okazało się wręcz przeciwnie- szybko, prosto i smacznie czyli tak jak lubię.

Delikatny posmak kawy pobudzi nas przy tak niekorzystnym biometrze 🙂

 

Tiramisu, włoski deser, deser na upał

Przepis na ok. 8 porcji

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150ml mocnej kawy
  • 50 ml syropu amaretto
  • 300 g podłużnych biszkoptów (1,5 paczki)
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 5 łyżek gorzkiego kakao

Przygotowanie:

  • Zaparzany kawę, dodajemy likier- pamiętajmy by dodać syrop do gorącej kawy- ja dodałam do zimnej i niestety smak amaretto nie do końca był tak intensywny jak oczekiwałam. Dokładnie rozdzielamy żółtka od białek (białka nie mogą mieć cząstek żółtka).
  • Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy mikserem na puszysty krem (aż cukier się rozpuści).
  • W osobnej misce miksujemy serek mascarpone na jedną masę. Dodajemy ubite żółtka i mieszamy łyżką.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy pozostały cukier cały czas ubijając pomiędzy kolejnymi dawkami. Ubijamy jeszcze przez kolejne 3 minuty aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
  • Białka łączymy z masą mascarpone, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszamy łyżką.
  • Połowę biszkoptów na moment zanurzamy w kawie- w taki sposób, by były jeszcze chrupkie. Układamy w pojedynczych naczyniach lub w jednej większej formie np. szklanej żaroodpornej.
  • Wykładamy połowę kremu i sypiemy przez sitko połowę kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów oraz resztę kremu.
  • Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać resztą kakao. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂

tiramisu, włoski deser, deser na upał

SMACZNEGO!

A Wy jaki znacie przepis na tiramisu? Robiliście, lubicie?

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close