Łakocie i witaminy

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem.

Wrzesień 10, 2015
kurczak, ryż, papryka, szybki obiad

Zapiekanki można przygotowywać zarówno na kolację jak i na obiad. Dzisiejsza zapiekanka jest z ryżem, kurczakiem oraz papryką. Samo końcowe przygotowanie to ok 25 minut. W ten czas nie wliczyłam obierania pieczarek, krojenia, tarcia sera oraz łuskania orzechów włoskich. Przepis jest trochę przeze mnie zmodyfikowany, ale pochodzi z programu Pyszne 25, który jest prowadzony przez Anię Starmach.

kurczak, ryż, papryka, szybki obiad

Danie dla 2 osób

Składniki:

  • 100 g ryżu paraboiled
  • 150 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 papryki: 1 żółta i 1 czerwona
  • 50 g orzechów włoskich
  • 70 ml śmietanki 12%
  • słodka papryka 1 łyżka
  • ostra papryka 2 łyżeczki
  • 70 g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy paprykami, solą, pieprzem, odstawiamy na kilka minut.
  3. W międzyczasie paprykę i pieczarki kroimy w kostkę.
  4. Rozgrzewamy suchą (bez tłuszczu) patelnię, wrzucamy orzechy, pozostawiamy około 1 minuty. Ściągamy z patelni i siekamy.
  5. Na tę samą patelnię nalewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kurczaka, smażymy aż zmieni kolor (około 5  minut), potem wrzucamy na patelnię paprykę, dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  6. Pieczarki smażymy na odrobinie tłuszczu.
  7. Ryż mieszamy z pieczarkami, orzechami, dodajemy śmietankę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu rozprowadzamy kurczaka z papryką, posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Czy przygotowałaś już jakieś danie z moich przepisów? Prześlij efekty na mój adres mailowy, lub wrzuć na fb na mój fan page, pochwal się!

You Might Also Like

Ta strona używa plików cookies w celu zapewnienia statystyk i pełnej funkcjonalności bloga. Nie masz nic przeciwko? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close